boskin68_JIM WATSONAFP via Getty Images_trumprally Jim Watson/AFP via Getty Images

Volstaat een sterke economie voor Trump om herkozen te worden?

STANFORD – Nu de voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap onderweg zijn, vraagt iedereen zich af of president Donald Trump in november herkozen zal worden. Uit opiniepeilingen blijkt dat het vermogen om Trump te verslaan een hoge plaats inneemt onder de topprioriteiten van de kiezers in de Democratische voorverkiezingen. Na de vrijspraak van Trump door de Senaat in de impeachmentprocedure en een State of the Union-toespraak waarin hij zich kon beroemen op de kracht van Amerika – in de allereerste plaats de economie – is de populariteit van de president met 49% het hoogst sinds hij aan de macht is gekomen.

Toch heeft Trump redenen om zich zorgen te maken. De impuls die uitgaat van zijn vrijspraak zou wel eens van tijdelijke aard kunnen zijn en zijn populariteit zou nog veel groter moeten zijn dan die is, gezien de staat van de economie.

Neem het precedent van president George H.W. Bush, wiens populariteit naar 91% steeg na de eerste Golfoorlog, die was goedgekeurd door het Congres, de Iraakse strijdkrachten van Saddam Hoessein uit Koeweit had weten te verdrijven en deels werd betaald door de bondgenoten van Amerika (inclusief Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Duitsland en Japan). Tijdens een bijeenkomst in het Oval Office heb ik destijds getracht het politieke team van de president ervan te overtuigen dat hij, ondanks zijn recente successen, een betere strategie nodig had om op de milde recessie te reageren die eind 1990 was begonnen. Ik herinnerde hem eraan dat zelfs de Britse overwinning in de Tweede Wereldoorlog Winston Churchill niet had kunnen behoeden voor een nederlaag bij de nog geen drie maanden later gehouden verkiezingen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/TNX5ARYnl