56

Een Trump hausse?

CAMBRIDGE – Zal de Amerikaanse economie na jaren van winterslaap ontwaken om de komende jaren een grootse comeback te maken? Met een komende Republikeinse regering die er op gebrand is om een economie te herbouwen die al bijna op volle werkgelegenheid draait, die handelsrestricties belooft die de prijs van concurrerende importgoederen zullen opdrijven, en die de onafhankelijkheid van de centrale bank waarschijnlijk op de korrel zal nemen, is een hogere inflatie – die grote kans maakt soms boven de 3% uit te komen – een bijna zekerheid. En de productiegroei zou ook kunnen verbazen, en mogelijk ten minste tijdelijk de 4% kunnen bereiken.

Onmogelijk zegt u? Niet in het minst.

De economie lijkt al met 3% per jaar te groeien. En zelfs de grootste tegenstanders van het economische beleid van aankomend president Trump zullen moeten toegeven dat dit sterk pro-bedrijfsleven is (met de opmerkelijke uitzondering van handel).

Neem regelgeving. Onder president Barack Obama werd de arbeidsregulering aanzienlijk vergroot, de drastische uitbreiding van de milieuwetgeving nog geheel daargelaten. En dan wordt de grote slagschaduw die Obamacare over het zorgsysteem (op zichzelf alleen al verantwoordelijk voor 17% van de economie) werpt nog niet eens meegeteld. Ik zeg zeker niet dat het terugdraaien van regulering uit het Obama-tijdperk het welzijn van de gemiddelde Amerikaan zal vergroten. Verre van dat zelfs. Maar bedrijven zouden extatisch zijn, misschien wel genoeg om weer te gaan investeren. De vertrouwensboost is nu al voelbaar.