cordelli1_ Jordan VonderhaarGetty Images_texasabortionprotest Jordan Vonderhaar/Getty Images

De onderwerping van vrouwen in Texas

CHICAGO – In 1984 gaf wijlen rechter Ruth Bader Ginsburg van het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten een lezing over de redenen waarom Roe v. Wade, het besluit van het Hof uit 1973 waarin een grondwettelijk recht op abortus werd erkend, was genomen op de verkeerde gronden. De zaak, zo legde zij uit, had nooit mogen worden voorgesteld als een zaak van privacy of reproductieve keuze alleen: abortus was uiteindelijk een kwestie van gelijkheid van man en vrouw.

Zevenendertig jaar later bewijst Texas Ginsburgs gelijk met zijn draconische en potentieel transformerende abortuswet. Als het Hooggerechtshof de wet overeind houdt – het heeft zojuist de mondelinge pleidooien aangehoord over de vraag of twee juridische beroepsprocedures mogen doorgaan – zal het de genderverhoudingen terugzetten naar een tijdperk van vóór de levende herinnering van de meeste Amerikanen.

De Texaanse wet, Senate Bill 8 (SB 8), verbiedt niet alleen abortus na zes weken, maar geeft gewone burgers ook het recht om iedereen aan te klagen die een abortus steunt of mogelijk maakt: een werkgever wiens salaris wordt gebruikt om de abortus te financieren, een chauffeur die iemand een lift geeft, of een ouder of partner op wiens schouder iemand mag uithuilen. Aansprakelijkheid vergt geen bewijs van opzet. De taxichauffeur die iemand ongewild halverwege naar een abortuskliniek brengt, riskeert een boete van minimaal 10.000 dollar. De Texaanse wet zal waarschijnlijk model staan voor de regulering van abortus in het hele land als het Hooggerechtshof de beroepsprocedures tegen de wet gebruikt om Roe terug te schroeven. Florida en Ohio staan al te trappelen om wetten in te voeren die soortgelijke particuliere ʻremediesʼ toestaan om abortus in te perken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/fjaKOG7nl