Japan in actie

TOKIO – De langdurige politieke anni horribiles van Japan – die ruim vijf jaar hebben geduurd – zijn eindelijk voorbij. De Liberaal Democratische Partij (LDP) heeft op 21 juli een beslissende overwinning geboekt bij de verkiezingen voor het Hogerhuis, waardoor een einde is gemaakt aan het besluiteloze beleid als gevolg van het ontbreken van een effectieve meerderheid.

Tijdens de voorgaande zes jaren zijn er zes premiers, tien ministers van Defensie en veertien ministers van Justitie geweest (waarvan er tien zijn gekomen en gegaan tijdens de 39 maanden durende heerschappij van de DPJ, de Democratische Partij van Japan). Deze cijfers duiden erop hoe instabiel de politieke situatie van het land was geworden.

Maar de bezorgdheid over de onvolwassen regering van de DPJ, de aanhoudende deflatie en de ongekende uitdagingen van de buurlanden hadden geleid tot een wijdverbreid gevoel van crisis onder de Japanse kiezers. Het was dit dat hen ertoe heeft aangezet de LDP weer aan de macht te brengen, hoewel veel kiezers nog maar een paar jaar geleden schoon genoeg van deze partij leken te hebben.

https://prosyn.org/s679E8Gnl