Betrekkingen tussen VS en Rusland op een dieptepunt

WASHINGTON, DC – Als de Russische president Vladimir Poetin op 9 mei toeziet op de militaire parade ter herdenking van de overwinning in de Tweede Wereldoorlog in Europa, zal hij niet omringd worden door gasten die hij een paar jaar geleden nog had mogen verwachten. Noch de Amerikaanse president Barack Obama noch enige leider uit de Europese Unie zal aanwezig zijn als de tanks voorbijrijden en de militaire orkesten over het Rode Plein marcheren. Afgezien van de president van Servië zullen de enige leiders die vermoedelijk hun opwachting zullen maken afkomstig zijn uit landen als China en Vietnam, die geen deel uitmaakten van het Europese theater in de Tweede Wereldoorlog.

Na de Russische annexatie van de Krim, en als gevolg van Poetins aanhoudende steun voor de separatisten in het oosten van Oekraïne ,zijn de betrekkingen tussen Rusland en het Westen op het laagste punt beland sinds de Sovjet-Unie bijna een kwart eeuw geleden uiteenviel. Obama heeft onlangs de Russische agressie in Europa in één adem genoemd met ebola en de Islamitische Staat als een van de drie belangrijkste bedreigingen van de Amerikaanse nationale veiligheid. Poetin reageerde met claims dat de Verenigde Staten de Islamitische Staat in het leven hebben geroepen en 'neo-nazi's' steunen in Oekraïne en de rest van de wereld.

De diplomatieke spanning is ironisch, omdat de parade in Moskou is bedoeld om een overwinning te herdenken die zeventig jaar geleden mogelijk is gemaakt door het bondgenootschap van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie tegen nazi-Duitsland. Vandaag de dag zijn de vroegere bondgenoten niet langer in staat om samen te werken, zelfs niet als ze tegenover een gezamenlijke vijand als de Islamitische Staat staan.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/vkDCa9P/nl;