fedyk6_ROMAN PILIPEYAFP via Getty Images_ukraine economy ROMAN PILIPEY/AFP via Getty Images

Nee, Rusland is niet aan het winnen

BERKELEY – Twee jaar na het begin van de grootschalige aanvalsoorlog blijft Rusland de Oekraïense productie en infrastructuur aanvallen, en blijft Oekraïne zijn veerkracht tonen tegenover een enorme militaire en economische tol. Eind 2022 was het Oekraïense bbp met ongeveer dertig procent gekrompen en was de inflatie omhooggeschoten van 10 procent naar 26,6 procent. Ruim tien miljoen Oekraïners waren ontheemd geraakt en de werkloosheid bedroeg maar liefst 24,5 procent. De Nationale Bank van Oekraïne had haar munt gedevalueerd van 29 naar 36,57 hryvnia ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Maar sinds deze donkere start heeft de Oekraïense economie tekenen van veerkracht en herstel laten zien. In december 2023 stelde het Internationaal Monetair Fonds vast dat de macro-economische indicatoren van Oekraïne ‘sterker waren dan verwacht,’ ondanks de vele uitdagingen. Het IMF heeft zijn bbp-groeiprognose voor Oekraïne voor 2023 naar boven bijgesteld van 2 procent naar 4,5 procent, en verwacht dat de inflatie zal dalen naar 5,5 procent. Nu de inflatie afneemt, heeft de Nationale Bank van Oekraïne haar vaste wisselkoers vervangen door een ‘managed flexible’ wisselkoers. De rente is gedaald van 25 procent begin 2023 naar ongeveer 15 procent.

Ondertussen vertoont de Russische economie tekenen van spanning. Uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Financiën blijkt dat de Russische economie 5 procent kleiner is dan ze zou zijn geweest als president Vladimir Poetin Oekraïne niet was binnengevallen. Hetzelfde rapport merkt op dat de sancties de groei van de Russische economie inderdaad hebben beperkt, wat heeft geleid tot hoge rentetarieven (16 procent in december 2023) en een zwakker wordende roebel. Tussen begin 2023 en afgelopen oktober steeg de wisselkoers van 69 roebel per dollar naar 100 per dollar.

https://prosyn.org/P5BB665nl