Vladimir Putin Alexei Druzhinin/ZumaPress

De uitdaging van de neergang van Rusland

CAMBRIDGE – Terwijl Europa debatteert over de vraag of de sancties tegen Rusland gehandhaafd moeten worden, duurt het agressiebeleid van het Kremlin jegens Oekraïne onverminderd voort. Rusland bevindt zich in een neerwaartse spiraal, maar vormt nog steeds een zeer reële bedreiging voor de internationale orde in Europa en daarbuiten. De neergang van Rusland kan het land zelfs nóg gevaarlijker maken.

Laten we er geen misverstand over laten bestaan: wat in Oekraïne gebeurt is Russische agressie. Het voorwendsel van president Vladimir Poetin dat Russische troepen niet hebben deelgenomen aan de gevechten werd onlangs nagenoeg aan flarden geschoten, toen een Russische soldaat in Donetsk voor de camera's van de BBC bevestigde dat zij een beslissende rol hebben gespeeld in de terreinwinst van de opstandelingen. Hij zei dat Russische officieren rechtstreeks het bevel voeren over grote militaire operaties in het oosten van Oekraïne, waaronder de belegering en bezetting van het belangrijke transportcentrum van Debaltseve in februari.

Maar de dreiging die van Rusland uitgaat, beperkt zich allang niet meer tot Oekraïne. Rusland is immers het enige land met genoeg raketten en kernkoppen om de VS te kunnen vernietigen. Nu zijn economische en geopolitieke invloed zijn afgenomen, is ook zijn bereidheid verminderd om zijn status van kernmacht te herroepen. Niet alleen heeft Rusland zijn tactiek uit de tijd van de Koude Oorlog nieuw leven ingeblazen om militaire vliegtuigen onaangekondigd over de Baltische landen en de Noordzee te laten vliegen; het land heeft ook nauwelijks verholen nucleaire dreigingen geuit tegen landen als Denemarken.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/G3kfWsX/nl;