The stadium hosts the first test match ahead of the 2018 FIFA World Cup Sergei Savostyanov\TASS via Getty Images

Wereldkampioenschap voetbal biedt Rusland een kans zijn imago op te poetsen

MOSKOU – Het is lastig je dit jaar een positieve krantenkop voor te stellen, waarin de woorden “Rusland” en “mondiale impact” voorkomen. De internationale nieuwsmedia lijken er louter op uit om elkaar de loef af te steken als het gaat om het schilderen van een zo luguber mogelijk beeld van Rusland onder president Vladimir Poetin. En toch zal Rusland, als het land over twee maanden gastheer is van het wereldkampioenschap voetbal – 's werelds meest bekeken sportevenement –, juist zo positief voor de dag komen op het internationale podium.

Sommige waarnemers zullen het wereldkampioenschap van 2018 beschouwen in termen van Poetins pogingen om “zachte macht” te projecteren, en als een gelegenheid voor corrupte Russische functionarissen om zich nog verder te verrijken. Maar die interpretatie is te makkelijk. In feite profiteert het Kremlin zelfs nog méér van het houden van een goed georganiseerd evenement. En met bijna twee miljoen verkochte kaartjes zal het wereldkampioenschap naar alle waarschijnlijkheid een groot succes worden.

De mensen die kaartjes kopen, willen deel uitmaken van een internationaal festival waarop de beste voetballers van de wereld tegen elkaar in het strijdperk treden. Zij willen geen politiek statement maken. Op dezelfde manier heeft het Kremlin het wereldkampioenschap niet misbruikt voor propagandadoeleinden, althans niet méér dan andere gastlanden dat eerder hebben gedaan. Duitsland, Zuid-Afrika en Brazilië hebben allemaal van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun reputatie voor gastvrijheid en openheid op te poetsen.

https://prosyn.org/0RSnyHFnl