China’s ondoorgrondelijke contractie

CAMBRIDGE – Terwijl praktisch elk land ter wereld zijn groei probeert aan te jagen, probeert de Chinese overheid deze te vertragen tot een houdbaar niveau. Nu China verschuift naar een meer door binnenlandse vraag gedreven op services georiënteerde economie is een transitie naar een lagere groeitrend zowel onvermijdelijk als wenselijk. Maar de uitdagingen zijn immens en niemand moet zomaar van een zachte landing uitgaan.

Omdat de Chinese economie groeit relatief tot die van zijn handelspartners moet de doeltreffendheid van zijn door export geleide model onvermijdelijk minder worden. En als gevolgtrekking daarvan zullen de opbrengsten van enorme infrastructuur-investeringen, waarvan er veel gericht zijn op het ondersteunen van de exportgroei ook verminderen.

De consumptie en kwaliteit van leven moeten groeien, zelfs nu de Chinese luchtvervuiling en watertekorten op veel terreinen acuter worden. Maar in een economie waar de schuld geëxplodeerd is tot meer dan 200% van het bbp is het niet makkelijk om de groei geleidelijk te beteugelen zonder een wijdverspreide mislukking van ambitieuze investeringsprojecten te veroorzaken. Zelfs in China, waar de regering diepe zakken heeft om de val te verzachten, zou een bankroet van Lehman Brothers-omvang tot grote paniek kunnen leiden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/wmGZvT6nl