Poetins tactiek van de angst

COSTA SMERALDA, SARDINIË – “Ieder land krijgt de regering die het verdient,” aldus Joseph de Maistre, de diplomatieke gezant van het koninkrijk Sardinië in Rusland, zo'n tweehonderd jaar geleden. Hij gaf commentaar op de diepgewortelde politieke apathie van de Russen – een trekje dat tot op de dag van vandaag is blijven bestaan.

Uiteraard is Rusland niet meer de absolute monarchie die het in de tijd van De Maistre was. Ook is het geen communistische dictatuur, waarin mensen als Jozef Stalin de dreiging van de Goelag gebruikten om politieke expressie te ontmoedigen. Maar president Vladimir Poetin heeft veel geleerd van de autocratische tactiek van zijn voorgangers, terwijl het Russische volk niets lijkt te hebben geleerd.

Bij een opiniepeiling eind 2014 zei 68% van de respondenten dat Poetin “Man van het Jaar” zou moeten zijn. Zijn bezetting in maart van de Krim, dat aan Oekraïne toebehoorde, en zijn weigering om voor de westerse machten te buigen die deze stap betwistten, hebben hem tot een held van de gewone Russen gemaakt.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/WR5ob6m/nl;