dragomir2_ATTILA KISBENEDEKAFPGetty Images_media hungary Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images

De mediavrijheid in Midden- en Oost-Europa staat onder druk

BOEDAPEST – In zijn editie van 22 maart jl. bracht het Sloveense weekblad Mladina op zijn cover een cartoon van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die een nazigroet uitbrengt terwijl hij wordt omarmd door rechtse politici van de Sloveense Democratische Partij (SDS). En Orbán, wiens regering vrijwel totale controle uitoefent op de media in eigen land, onderging dit eerbetoon niet onvrijwillig.

De spotprent verwees naar een artikel over het besluit van de Europese Volkspartij (EVP) – een transnationale groep centrum-rechtse partijen die sinds 1999 het grootste aantal zetels bezet in het Europese Parlement – om het lidmaatschap van Orbáns Fidesz-partij op te schorten. De SDS had zich krachtig tegen dat besluit gekeerd, en zelfs gedreigd om de EVP te verlaten als Fidesz eruit gegooid werd.

De Hongaarse ambassade in Slovenië reageerde snel op de verschijning van de cartoon en eiste dat het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land “zou voorkomen dat zich in de toekomst soortgelijke incidenten voordoen.” Zoltán Kovács, een van Orbáns meest toegewijde getrouwen, veegde vervolgens in een blogpost de vloer aan met de linkse sympathieën van Mladina.

https://prosyn.org/mR9FQY3nl