owhite8_cemagraphicsGetty Images_worldeconomy cemagraphics/Getty Images

Versterking van de mondiale balans

SAN FRANCISCO – De afgelopen decennia is de welvaart van de wereld omhooggeschoten – althans op papier – doordat de lage rentetarieven de activaprijzen opdreven. Maar de mondiale balans blijft vol kwetsbaarheden, die door de recente turbulentie in de financiële sector aan het licht zijn gekomen. De manier waarop de wereld geld leent, uitleent en welvaart creëert, zal nu misschien fundamenteel veranderen.

Van 2000 tot 2021 creëerde de inflatie van de activaprijzen ongeveer honderdzestig biljoen dollar aan papieren rijkdom. Maar terwijl de waarderingen van activa snel stegen, bleven de investeringen en de groei achter. Bovendien genereerde elke dollar aan investeringen 1,90 dollar aan schulden. Onlangs kreeg de wereldeconomie echter te maken met tegenwind: in 2022 verloren de huishoudens acht biljoen dollar aan vermogen.

De enige zekerheid is nu een ongewoon hoge mate van onzekerheid. Het is goed mogelijk dat het economische, bancaire en investeringslandschap er de komende tien jaar wezenlijk anders zal uitzien dan de afgelopen twintig jaar. Maar het scala aan mogelijke paden voorwaarts is groot. Als onderdeel van zijn lopende onderzoek naar de mondiale balans heeft het McKinsey Global Institute vier plausibele scenario’s gemodelleerd.

https://prosyn.org/nOEWpNSnl