0

Het andere Nigeria

LAGOS – Nigeria komt de laatste tijd veel negatief in het nieuws, vooral door de ontvoering in april van meer dan 200 schoolgaande meisjes door de militante islamistische beweging Boko Haram. Het is een onderdeel van een gruwelijke campagne van ontvoeringen, bomaanslagen en moorden. Maar terwijl deze ontwikkelingen zeker internationale zorgen verdienen, moet ze niet toegestaan worden om de recente prestaties van Nigeria in de schaduw te stellen, of de wereld er toe te bewegen om het land de rug toe te keren.

Wat er momenteel niet aan bod komt in de meeste discussies over Nigeria zijn de sterke economische rapporten die het de laatste tien jaar heeft behaald. Een recente studie van het land door het McKinsey Global Institute (MGI) heeft zelfs laten zien dat Nigeria de komende 15 jaar de potentie heeft om een grote mondiale economie te worden.

Met ongeveer 170 miljoen inwoners heeft Nigeria de grootste bevolking van Afrika. Maar het is pas onlangs erkend als de grootste economie van het continent (de 26e van de wereld) na de vrijgave van ‘herleide’ data die het bbp afgelopen jaar op 510 miljard dollar stellen.

Het MGI schat dat Nigeria zijn economie van 2013 tot 2030 met meer dan 6% per jaar zou kunnen uitbreiden met een bnp dat boven de 1,6 biljoen dollar komt, waarmee het in de mondiale top 20 terecht komt. Bovendien zouden een geschatte 30 miljoen mensen aan de armoede kunnen ontsnappen als de Nigeriaanse leiders zich er voor inzetten om te verzekeren dat deze groei inclusief is.