buruma207_JACK GUEZAFP via Getty Images_israel gaza JACK GUEZ/AFP via Getty Images

Ondskapens meningsløshet

NEW YORK – Under et besøk i Ramallah i 2002, sammenlignet den nobelprisvinnende portugisiske forfatteren José Saramago leveforholdene til palestinere på Vestbredden med utryddelsen av jøder i Auschwitz. Denne oppsiktsvekkende kommentaren førte til internasjonale protester. Men Saramago hevdet at som intellektuell var det hans plikt å «foreta følelsesmessige sammenligninger som ville sjokkere folk for å få dem til å forstå».

Saramago er på ingen måte den første (og trolig heller ikke den siste) som har vekket til live minner om Nazi-Tysklands forsøk på å utrydde det jødiske folk for å fordømme handlingene til den jødiske staten. I siste bind av A Study of History, publisert i 1961, hevdet den britiske historikeren Arnold J. Toynbee at gjennom sionismen har «vestlige jøder assimilert ikke-jødisk vestlig sivilisasjon på mest mulig uheldig vis. De har assimilert Vestens nasjonalisme og kolonisering.» Ifølge Toynbee kunne «konfiskeringen av boliger og land og eiendom til de 900.000 palestinske araberne som nå er flyktninger» sidestilles moralsk med «de verste forbrytelsene og den urett som ble begått de siste fire eller fem hundre årene av ikke-jødiske vesteuropeiske erobrere og kolonister» utenfor Europa.

Alle disse påstandene er absurde: det at man sidestiller ikke-jødiske vestlige forbrytelser med «ikke-jødisk vestlig sivilisasjon»; antydningen om at de fleste europeiske jøder som migrerte til Israel var nasjonalister, erobrere og kolonister, framfor å være flyktninger fra pogromer og folkemord; og forsøket på å trekke en moralsk parallell mellom konfiskeringen av palestinsk land og eiendom – uansett hvor kritikkverdig det måtte være – og den ekstreme volden som ble rettet mot ikke-vestlige folk av vestlige kolonister. Man kan bare håpe at Toynbee ikke inkluderte forbrytelsene til Nazi-Tyskland.

https://prosyn.org/nnBRxbEnb