Marina Litvinenko Daniel Leal Olivas/i-Images/ZUMA Wire

Rechtvaardigheid voor Litvinenko

LONDEN – In 2006 werd Alexander Litvinenko, voormalig officier van de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB), de opvolger van de KGB, in Londen vergiftigd met radioactief polonium-210. De afgelopen tien jaar heeft zijn weduwe Marina Litvinenko een ongelijke strijd gevoerd om haar man recht te doen. Nu heeft ze eindelijk gezegevierd.

Litvinenko moest niet alleen opstaan tegen het Kremlin, dat er van beschuldigd werd dat het twee agenten naar Londen had gestuurd om de sluipmoord uit te voeren, maar ook tegen de regering van het Verenigd Koninkrijk, die zijn relatie met Rusland niet op het spel wilde zetten. Op een zeker moment drie jaar geleden stond ze in tranen op de trappen van het Royal Court of Justice, waar rechters hadden geweigerd haar te beschermen tegen de potentieel hoge juridische kosten als ze er niet in zou slagen de regering te overtuigen een onderzoek in te stellen.

Maar uiteindelijk kreeg Litvinenko haar dag – om precies te zijn 34 dagen – bij de rechter. En op 21 januari sprak Sir Robert Owen, voorzitter van het openbare onderzoek, zijn vonnis uit: het lijdt ‘geen twijfel’ dat FSB-agenten Adrei Luguvoi en Dmitri Kovtun de moord hebben uitgevoerd, die ‘waarschijnlijk werd goedgekeurd’ door de Russische president Vladimir Poetin.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/wiu6BlO/nl;