oyebanji2_ PIUS UTOMI EKPEIAFP via Getty Images_lassa fever PIUS UTOMI EKPEI/AFP via Getty Images

Er moet snel een vaccin tegen lassakoorts komen

LONDEN – De COVID-19-pandemie mag dan de kwetsbaarheid van de gezondheidsstelsels in de wereld hebben blootgelegd, zij heeft ook geleid tot een werkelijk indrukwekkende prestatie: de ontwikkeling en productie van levensreddende vaccins, sneller dan ooit tevoren. Nu onze aandacht verschuift naar andere uitdagingen op het gebied van de volksgezondheid, moeten we deze technologieën benutten en de lessen die we tijdens de pandemie hebben geleerd, toepassen om andere dodelijke ziekten aan te pakken die dringend onze aandacht behoeven. Een van deze ziekten, lassakoorts, teistert West-Afrikaanse landen al ruim vijftig jaar, en toch is er nog steeds geen vaccin om de verspreiding ervan te voorkomen.

Er wordt al gewerkt aan de bescherming van gemeenschappen tegen deze ziekte, die hemorragische koorts veroorzaakt en elk jaar ongeveer vijfduizend van de honderdduizenden besmette mensen in West-Afrika doodt. De Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) heeft geïnvesteerd in zes vaccin-kandidaten tegen lassakoorts, waarvan er vier tot de eersten ter wereld behoren waarmee klinische tests zijn begonnen. In samenwerking met autoriteiten in Nigeria, Benin, Guinee, Liberia en Sierra Leone voert CEPI ook een epidemiologisch onderzoek uit in meerdere landen dat als basis zal dienen voor toekomstige klinische proeven.

Maar deze initiatieven vereisen dezelfde sectoroverschrijdende samenwerking en investeringen die aan de basis lagen van het succes van de COVID-19-vaccins. Dat betekent aanhoudende financiering en betrokkenheid van overheden, de private sector, de wetenschappelijke wereld en filantropische organisaties in de getroffen landen. Het is van cruciaal belang om binnen landen systemen op te bouwen die het vaccin kunnen leveren zodra het is goedgekeurd. Binnenlands leiderschap is essentieel, maar andere belanghebbenden kunnen ook een cruciale rol spelen bij het ondersteunen van onderzoek en ontwikkeling.

https://prosyn.org/3D1ijhYnl