Financiële vangnetten voor Azië

SEOUL – Opkomende economieën hebben te maken met een aanzienlijke onzekerheid en nadelige risico’s. Een grote bron van instabiliteit is de aanstaande omkering van het monetaire verruimingsbeleid van de Federal Reserve van de VS, waarvan het vooruitzicht volatiliteit genereert op de mondiale financiële markten en dreigt de groei van opkomende economieën te verstoren.

De Fed heeft aangegeven dat zijn federale fondsen rond de 0% zullen blijven, ten minste zo lang de werkloosheid hoger blijft dan 6,5% en de inflatie vooruitzichten goed gefundeerd blijven. Maar wanneer en hoe de Fed het monetair beleid zal gaan versoberen blijft onduidelijk. Wat zeker is, is dat de Fed in het maken van zijn beslissing niet de overloop van het beleid op de rest van de wereld zal meenemen en de beleidsmakers en centrale bankiers van de getroffen landen zelf de uitkomst hiervan moeten afhandelen.

Een strenger Amerikaans monetair beleid zou het mondiale tekort aan krediet kunnen intensifiëren en daarmee de druk op de Aziatische economische en financiële systemen kunnen verhogen. Overreactie en oppotgedrag door deelnemers aan de markt zou een plotselinge omkering van kapitaalstromen kunnen veroorzaken, met een ernstig tekort aan dollars (zoals in 1997 en 2008 voorkwam), met als gevolg overbelasting van de Aziatische banken en ondernemingen.

https://prosyn.org/CtX4edNnl