Ondernemingsbestuur bij banken laat te wensen over

WASHINGTON, DC – De recente controverse over het ondernemingsbestuur bij JP Morgan Chase heeft een veel grotere kwestie aan het oog onttrokken. Ondanks de overwinning van Jamie Dimon, die zijn tweeledige rol als CEO en president-commissaris mocht behouden, was het belangrijkste onvermogen dat tentoon werd gespreid dat van de raad van commissarissen zelf – een probleem waarmee vrijwel alle megabanken van de wereld worstelen.

Bij JP Morgan Chase is dit zonneklaar. Het rapport van de recente onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat, onder leiding van Carl Levin (Democraten) en John McCain (Republikeinen), naar het beruchte schandaal rond de Londense “Whale trades” is daar slechts één voorbeeld van. De firma wordt nu omgeven door een litanie van klachten en rechtszaken. Het is moeilijk in te zien hoe JP Morgan Chase snel aan zijn verleden zal kunnen ontsnappen.

Maar het probleem is veel breder: geen enkele mondiale megabank heeft een goed functionerend bestuur. De commissarissen praten de CEO's naar de mond, onderzoeken de managementbeslissingen niet nauwkeurig en willigen - een paar uitzonderingen daargelaten - salarisverzoeken automatisch in.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/4Mmcbdc/nl;