Mark Zuckerberg at conference Matthias Oesterle/ZUMA Wire/ZUMAPRESS.com

De revolutie in sociale investeringen

ZÜRICH – In 1972, tijdens het staatsbezoek van Richard Nixon aan Beijing, werd Zhou Enlai, de eerste premier van de Volksrepubliek China, gevraagd naar zijn mening over de impact van de Franse Revolutie van 1789. “Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen,” zou hij hebben geantwoord.

Zhou heeft de vraag waarschijnlijk verkeerd verstaan (en misschien gedacht dat die ging over de Franse Mei-revolte van 1968). Maar zijn antwoord zou net zo makkelijk kunnen worden toegepast op de revolutie die onlangs heeft plaatsgevonden in de wereld van de filantropie.  De implicaties kunnen verreikend zijn – maar het kan nog wel even duren voordat ze goed en wel zijn begrepen.

De bestorming van de Bastille op het terrein van de filantropie is in november begonnen, toen een groep van bijna dertig miljardairs, waaronder Amazons Jeff Bezos, Virgins Richard Branson, en Alibaba’s Jack Ma, de oprichting bekendmaakten van de Breakthrough Energy Coalition (BEC). De BEC beloofde een “nieuw model” voor publiek-private partnerschappen die de investeringen zouden stimuleren “in werkelijk transformatieve energie-oplossingen voor de toekomst.”

https://prosyn.org/lonZ4Ssnl