31

Het Russische Europaspiel in Syrië

PARIJS – Er moge qua Syrië inmiddels een ding duidelijk zijn: Er bestaat geen goede oplossing.

En deze is al niet meer voorhanden sinds die zwarte woensdag in augustus 2013, toen de oorlogsmachine van de Syrische president Bashar al-Assad met het gebruik van chemische wapens de ‘rode lijn’ overschreed waarvan de president van de VS Barack Obama had gewaarschuwd dat dit een Amerikaanse militaire respons tot zou gevolg zou hebben. De gematigde oppositie was nog intact, en de Islamitische Staat wachtte nog in de coulissen. Toch zag Obama er in een schokkende koerswijziging op het laatste moment vanaf om te interveniëren.

Deze misser kan niet meer ongedaan worden gemaakt. Maar in de hel van slechte oplossingen die er voor Syrië liggen, zijn sommigen erger dan anderen. En die ontworpen door de Russische president Vladimir Poetin is waarschijnlijk de meest infernale van allemaal.

De Russische luchtaanvallen hebben zich geconcentreerd op doelwitten rond de steden Idlib, Homs, en Hama; gebieden waar de Islamitische Staat zich volgens onafhankelijke waarnemers, jihad-watchers, en andere groepen die de video’s die door de Russische autoriteiten zelf op het internet worden gezet uitpluizen, nog niet gevestigd heeft. Dit betekent dat het primaire doel van de Russische aanvallen is de gehele oppositie die het Assad-regime bevecht te verzwakken, inclusief de democratische oppositie.