delong255_Beata ZawrzelNurPhoto via Getty Images_google Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

De aandachtseconomie gaat naar de rechter

BERKELEY – De antitrustzaak tegen Google heeft eindelijk aangetoond hoeveel ’s werelds dominante zoekmachine bereid – en in staat – is om te betalen om de standaard te zijn op smartphones en andere apparaten: 26 miljard dollar alleen al in 2021, waarvan 18 miljard dollar naar een andere techgigant, Apple, ging. Hoewel Google lang heeft geprobeerd dit bedrag geheim te houden, was het altijd al bekend dat het groot was – en dat is het ook.

Waar betaalt Google voor? Wanneer je een nieuwe iPhone instelt, zou Apple je kunnen vragen welke zoekmachine je standaard wilt gebruiken in de Safari-webbrowser. Maar dat gebeurt niet; Google wordt gewoon automatisch geselecteerd. Natuurlijk kun je naar ‘instellingen’ gaan en met een paar tikjes op het scherm de standaard wijzigen (andere opties zijn Yahoo, Bing, DuckDuckGo en Ecosia). Maar bijna niemand zal daar de moeite voor nemen. Dus maakt Google elk jaar miljarden dollars over aan Apple om de kans te minimaliseren dat de advertentie-inkomsten van de zoekmachine op je iPhone naar een ander bedrijf dan Google gaan.

Je kunt diverse standpunten innemen over deze kwestie. Je zou kunnen zeggen dat Google de boosdoener is. Maar je zou ook kunnen zeggen dat Apple dat is. In plaats van gebruikers te laten kiezen, geeft Apple Google immers een oneerlijk voordeel in ruil voor een flinke vergoeding. Misschien is Google wel het echte slachtoffer. Omdat het de beste zoekmachine is, zouden bedrijven die de waarde voor hun klanten willen maximaliseren er sowieso voor moeten kiezen. Maar in plaats van Google gratis de standaard te maken, perst Apple Google af met de dreiging die status te verkopen aan een hogere bieder. Het bedrijf is aantoonbaar zijn macht als exclusieve koper aan het gebruiken om de handel te beperken en de concurrentie te ontwrichten.

https://prosyn.org/4QbyvVxnl