fischer203_THIBAULT CAMUSPOOLAFP via Getty Images_macronscholz Thibault Camus/Pool/AFP via Getty Images

De Frans-Duitse motor van Europa moet weer op gang gebracht worden

BERLIJN – Sinds de inval van Rusland in Oekraïne in februari 2022 heeft Europa een radicale transformatie ondergaan. Zowel de Europese Unie als de NAVO hebben met uitzonderlijke eensgezindheid gereageerd; alle oude conflicten binnen deze organisaties leken anachronistisch in het licht van de oorlog op het continent en verdwenen schijnbaar van de ene dag op de andere.

Maar onder de oppervlakte van de nieuwe cohesie van de EU borrelen spanningen op. Dit is algemeen bekend in de twee meest bevolkte en economisch belangrijkste lidstaten van het blok, Duitsland en Frankrijk, die in toenemende mate met elkaar overhoop liggen.

Regelmatig geplande intergouvernementele bijeenkomsten zijn geannuleerd. Terwijl de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse kanselier Olaf Scholz (samen met de toenmalige Italiaanse premier Mario Draghi) een historische gezamenlijke reis naar Kyiv ondernamen, waar zij een ontmoeting hadden met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, organiseerden zij geen vergelijkbaar bezoek aan Beijing, hoewel dat de positie van Europa zeker zou hebben versterkt.

https://prosyn.org/t5BLceLnl