stiglitz297_ERIC BARADATAFP via Getty Images_jeromepowell Eric Baradat/AFP via Getty Images

Waarom Jerome Powell zou moeten opstappen

NEW YORK – De Amerikaanse president Joe Biden staat voor een cruciale beslissing: wie hij benoemt tot voorzitter van de Federal Reserve (de Fed, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken) – misschien wel de machtigste functie in de wereldeconomie.

Een verkeerde keuze kan ernstige gevolgen hebben. Onder Alan Greenspan en Ben Bernanke slaagde de Fed er niet in het banksysteem adequaat te reguleren, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor de ergste wereldwijde economische neergang in 75 jaar. Die crisis en de reactie van de beleidsmakers erop hebben verstrekkende politieke gevolgen gehad, de ongelijkheid vergroot en een sluimerend gevoel van wrok gevoed bij degenen die hun huizen en banen verloren.

Er zijn tal van clichés over de redenen waarom de huidige Fed-voorzitter, Jerome Powell, zou moeten worden herbenoemd. Het zou een demonstratie van samenwerking tussen Democraten en Republikeinen zijn. Het zou de geloofwaardigheid van de Fed versterken. We hebben een ervaren man nodig om ons door het post-pandemische herstel te loodsen. Enzovoort. Ik heb 25 jaar geleden al deze zelfde argumenten gehoord toen ik voorzitter was van de Raad van Economische Adviseurs van de Amerikaanse president en Greenspan voor herbenoeming in aanmerking kwam. Die argumenten waren genoeg om Bill Clinton te overtuigen, en het land heeft een hoge prijs betaald voor zijn beslissing.

https://prosyn.org/AGaT1qOnl