jfriedman1_GettyImages_handpentied Getty Images

De waarde van fake news

NEW YORK – Tijdens een reis naar Ethiopië in de jaren negentig ontmoette ik premier Meles Zenawi om te proberen hem ervan te overtuigen op te houden met het gevangen zetten van journalisten. Sinds de guerrilla's van Meles een paar jaar eerder een einde hadden gemaakt aan een door de Sovjet-Unie gesteunde dictatuur, had zich een explosie voorgedaan van montere en soms enorm inaccurate kleine krantjes, waarvan vele Meles aanvielen. Dus had hij ingegrepen en wetten geïntroduceerd die wat hij “beledigingen” van de regering noemde strafbaar stelden, en journalisten beboet en gevangengezet wegens onnauwkeurige berichtgeving. Ethiopië was in rap tempo een van 's werelds meest vooraanstaande gevangenzetters van journalisten aan het worden.

Nu er sinds een jaar een nieuwe, hervormingsgezinde premier – Abiy Ahmed – in functie is, heeft Ethiopië zo veel vooruitgang geboekt bij het in vrijheid stellen van gevangen zittende journalisten en bij het opheffen van de controles op de pers, dat het land gastheer is van de World Press Freedom Day.

Maar het is nog te vroeg om feest te vieren. Sommigen in de sinds kort weer vrije pers publiceren soms onjuiste verhalen – waarin de etnische en tribale vijandigheid wordt opgeklopt en Abiy wordt aangevallen. Nu volgend jaar de eerste vrije verkiezingen in vijftien jaar zullen plaatsvinden, bevindt hij zich in dezelfde positie als waarin Meles zich voorheen bevond, en overweegt hij een deel van de controles op de pers opnieuw in te voeren die hij juist had opgeheven.

https://prosyn.org/dustZUTnl