fischer191_Jakub PorzyckiNurPhoto via Getty Images_EUUkraine Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

Hoe de oorlog in Oekraïne Europa moet veranderen

BERLIJN – De oorlog is teruggekeerd naar Europa. Een maand geleden heeft een Europese grootmacht zijn kleinere buurland aangevallen – waarvan het beweert dat het geen recht van bestaan heeft als soevereine natiestaat – en zelfs gedreigd kernwapens te zullen inzetten als anderen zich in de strijd zouden mengen. Daarmee is de wereld fundamenteel veranderd. Europa moet mee veranderen.

Met zijn onuitgelokte agressie tegen Oekraïne heeft de Russische president Vladimir Poetin doelbewust de fundamenten van de Europese vrede en, tot op zekere hoogte, van de hele internationale orde van na de Koude Oorlog vernietigd. Niet alleen zijn de diplomatieke en economische betrekkingen van het Westen met Rusland gedecimeerd; een rechtstreekse militaire confrontatie tussen de NAVO en Rusland is ook een reële mogelijkheid.

De wereld moet nu het hoofd bieden aan het – eens overwonnen gewaande – risico dat een oorlog in Europa snel zou kunnen escaleren in een wereldwijde vuurzee. Als de Derde Wereldoorlog uitbreekt, kan deze een ongekende verwoesting aanrichten, zelfs naar Europese maatstaven, vanwege de waarschijnlijkheid dat massavernietigingswapens worden gebruikt.

https://prosyn.org/sk9LPoDnl