buruma175_BERTHA WANGAFP via Getty Images_appledailyhongkong Bertha Wang/AFP via Getty Images

De dood van de vrijheid van meningsuiting in Hong Kong

NEW YORK – De krant Apple Daily uit Hong Kong is gedwongen te sluiten. Op de dag van de sluiting stonden mensen in de rij om een laatste exemplaar te kopen; er waren er een miljoen gedrukt. De krant was gedoemd te verdwijnen sinds vorig jaar, toen de communistische regering van China een strenge nationale veiligheidswet aan Hongkong oplegde. De politie deed invallen in de kantoren. De journalisten werden bedreigd met geweld. De activa werden bevroren. Salarissen konden niet langer worden uitbetaald. Eindredacteuren en een belangrijke columnist werden gearresteerd.

De vermeende misdaad van de krant was ʻsamenspanning met buitenlandse mogendheden,ʼ of zoals de voormalige regeringsleider van Hongkong, C.Y. Leung, het botweg uitdrukte: ʻsamenspanning met tuig uit het buitenland.ʼ De echte misdaad van de krant was de zeer kritische berichtgeving over de Communistische Partij van China, de regering van Hongkong en corrupte lokale tycoons en politici, sinds Jimmy Lai de krant in 1995 oprichtte.

Lai zelf zit al bijna een jaar in de gevangenis, op beschuldiging van fraude, samenspanning met het buitenland en deelname aan onwettige demonstraties. Hij zou in theorie levenslang kunnen krijgen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/5CfpI87nl