rogoff231_Tom WilliamsCQ-Roll Call, Inc via Getty Images_ftxbankman-fried Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

Zal crypto overleven?

SAN FRANCISCO – De epische ineenstorting van FTX, het crypto-imperium van 32 miljard dollar van wonderkind Sam Bankman-Fried, lijkt een van de grootste financiële debacles aller tijden te worden. Met een verhaallijn vol beroemdheden, politici, seks en drugs ziet de toekomst er rooskleurig uit voor producenten van speelfilms en documentaires. Maar, om Mark Twain te parafraseren, de geruchten over de dood van crypto zelf zijn sterk overdreven.

Het is waar dat het vertrouwensverlies in ʻbeurzenʼ zoals FTX – in wezen financiële tussenpersonen voor cryptomunten – bijna zeker een aanhoudend sterke daling van de prijzen voor de onderliggende activa zal betekenen. De overgrote meerderheid van de Bitcoin-transacties gebeurt ʻoff-chainʼ op beurzen, niet in de Bitcoin-blockchain zelf. Deze financiële tussenpersonen zijn veel handiger, vergen veel minder geavanceerde kennis om ze te gebruiken en verspillen lang niet zoveel energie.

De opkomst van de beurzen was een belangrijke factor die de prijsstijging van cryptomunten bevorderde, en als de toezichthouders ze hard aanpakken, zal de prijs van de onderliggende tokens dalen. Dienovereenkomstig zijn de prijzen van Bitcoin en Ethereum gekelderd.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/SCZm7JEnl