dcameron1_MARTIN BERNETTIAFP via Getty Images_haiticoronavirusfacemaskaid Martin Bernetti/AFP via Getty Images

We moeten fragiele staten nú te hulp schieten

LONDEN/MONROVIA/KIGALI – Geen land is de impact van COVID-19 bespaard gebleven. Maar sommige landen – ʼs werelds meest ʻfragiele statenʼ – worden geconfronteerd met een bijzonder moeilijke reeks uitdagingen. Vóór de pandemie werden Jemen, Soedan, Haïti, Sierra Leone, Myanmar, Afghanistan, Venezuela en andere worstelende landen al geplaagd door armoede, conflicten, corruptie en slecht bestuur. Nu zorgen deze factoren ervoor dat ze bijzonder slecht zijn toegerust om de COVID-19-crisis aan te pakken.

Wat ieder land nodig heeft om zich tegen een pandemie te kunnen wapenen is precies wat fragiele staten ontberen: een overheid met het institutionele vermogen om een alomvattend actieplan te bedenken en op te leveren, beschikkend over effectieve politie-eenheden om de regels af te dwingen, sociale programmaʼs om geld en middelen te leveren, en gezondheidszorgdiensten om voor de geïnfecteerden te zorgen.

Op het gebied van de volksgezondheid is het gebrek aan staatscapaciteit onmiddellijk zichtbaar. Waar Europa vierduizend intensive care-bedden per miljoen inwoners heeft, hebben veel delen van Afrika er slechts vijf per miljoen inwoners. Mali heeft slechts drie beademingsapparaten voor het hele land.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/rS96q94nl