mazzucato20_Robin UtrechtSOPA ImagesLightRocket via Getty Images_covid vaccine Robin Utrecht/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Vaccins zijn er voor mensen, niet voor de winsten van beleggers

LONDEN – Recente bekendmakingen van aangetoonde werkzaamheid bij COVID-19-vaccinatieproeven hebben de hoop gewekt dat een terugkeer naar de normaliteit in zicht is. De voorlopige gegevens voor de nieuwe mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zijn zeer bemoedigend, wat erop duidt dat hun goedkeuring voor gebruik in noodgevallen op handen is. En recenter nieuws over de effectiviteit (zij het in iets mindere mate) van een vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford heeft het optimisme aangewakkerd dat er nog meer doorbraken op komst zijn.

In theorie zou de komst van een veilig en effectief vaccin het begin van het einde van de COVID-19-pandemie betekenen. In werkelijkheid moeten we nog een begin maken met het leveren van datgene wat nodig is: een ʻpubliek vaccinʼ dat eerlijk wordt gedistribueerd en gratis ter beschikking wordt gesteld van iedereen die het nodig heeft.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het in een paar maanden tijd maken van een vaccin lof verdient. De mensheid heeft een enorme technologische sprong voorwaarts gemaakt. Maar de springplank bestond wél uit tientallen jaren van massale overheidsinvesteringen in onderzoek en ontwikkeling.

https://prosyn.org/LxXT3K9nl