oyebanji1_TONY KARUMBAAFP via Getty Images_covax delivery Tony Karumba/AFP via Getty Images

COVAX is onze beste kans om COVID te overwinnen

LONDEN – De eerste vaccinleveranties door de COVID-19 Vaccine Global Access  (COVAX)-faciliteit aan Ghana, Nigeria en Ivoorkust hebben een sprankje hoop gebracht voor Afrikaanse landen die graag een begin willen maken met het inenten van hun bevolking tegen de ziekte. Maar terwijl COVAX de leveringen opvoert, wordt zijn missie om snelle, eerlijke en gelijkwaardige toegang tot COVID-19-vaccins te verschaffen aan mensen overal ter wereld bedreigd door rijke landen die meer bestellen dan ze nodig hebben. Deze zorgwekkende mondiale onevenwichtigheid in de distributie van vaccins kan het herstel van Afrika vertragen en de duur van de pandemie wereldwijd verlengen.

COVAX is ʼs werelds beste kans om dit scenario te voorkomen. Nooit eerder heeft de hele wereldbevolking tegelijkertijd een vaccin tegen dezelfde ziekte nodig gehad, en COVAX maakt een opmerkelijke samenwerking mogelijk om deze uitdaging aan te gaan, door overheden, mondiale gezondheidsorganisaties, de particuliere sector, wetenschappers en vele andere partners samen te brengen om vaccins te ontwikkelen, te produceren en af te leveren.

Uiteindelijk zullen we het succes van deze ongekende onderneming meten over een tijdsbestek van meerdere jaren, zo niet decennia. Maar COVAX ligt al op schema om in 2021 twee miljard doses COVID-19-vaccin te leveren aan landen van alle inkomensniveaus, en beschikt over ʼs werelds meest diverse en actief beheerde onderzoeks- en ontwikkelingsportefeuille voor vaccins. Het doel is ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare bevolkingsgroepen tegen het einde van dit jaar COVID-19-vaccins ontvangen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/O1ltH0ynl