zaidi3_HaniAl-AnsipictureallianceviaGettyImages_yemenmancholeramedicine Hani Al-Ansi/picture alliance via Getty Images

We moeten de vaart erin houden tegen de cholera

SEATTLE – Toen de cycloon Idai in de nacht van 14 maart door Mozambique, Malawi en Zimbabwe trok, veroorzaakte hij onderweg onvoorstelbare verwoestingen en eiste hij ruim duizend levens. In de nasleep ervan en van de cycloon Kenneth een maand later schiepen overstromingen en het verlies van infrastructuur de voorwaarden voor een explosieve uitbraak van cholera, een dodelijke diarree-ziekte die iemand binnen een paar uur fataal kan worden als hij niet wordt behandeld.

Maar wat er vervolgens gebeurde is heel belangrijk: nadat Idai had toegeslagen lanceerden de autoriteiten een 'rapid response'-initiatief, en regelden ze dat er binnen 24 uur orale cholera-vaccins in Mozambique werden gedistribueerd. Nu een grootschalige vaccinatie-operatie op gang is gekomen, is de uitbraak onder controle gebracht en zijn duizenden levens gered.

In het verleden zijn ontwikkelingslanden die door natuurrampen of oorlogen werden getroffen niet zo gelukkig geweest. Na een verwoestende aardbeving in 2010 ervoer Haiti een langdurige cholera-uitbraak die duizenden levens eiste en de wederopbouw van het land in gevaar bracht. En in het door een oorlog verscheurde Jemen moet vandaag de dag een net zo wijdverbreide uitbraak nog onder controle gebracht worden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/iSUsDkxnl