Centraal-Europa worstelt met digitale vrijheid

PRAAG – Toen de Berlijnse Muur een kwart eeuw geleden viel en het IJzeren Gordijn open ging verkoos het volk in Centraal-Europa kapitalisme boven communisme en democratie boven dictatuur. Nu komen de burgers van Tsjechië, Hongarije, Polen en Slowakije (de vier voormalige communistische landen in de regio) echter tot een teleurstellend gemengd resultaat als het op het bevorderen en bewaken van de vrijheid op internet aankomt.

Een recente studie in deze vier landen door onze organisaties laat zien dat ze allemaal een grote rol kunnen - en zouden moeten - spelen in het stimuleren van vrije informatiestromen. Maar er moet veel verbeterd worden. Tsjechië heeft een geschiedenis van het steunen van vrije meningsuiting, het indammen van toezicht en het bevorderen van transparantie, maar Hongarije vervolgt bloggers en uitgevers met hoge boetes en andere sancties. Polen en Slowakije zweven hier ergens tussen in.

De vier landen zijn gereed om enorm te profiteren van de nieuwe digitale wereld. Elk beschikt over de noodzakelijke voorwaarden voor open en levendige online-gemeenschappen: een behoorlijke internetdekking en democratische pluralistische politieke systemen. De Financial Timesberichtte onlangs dat het regionale ‘hoge niveau van het wiskundig onderwijs, de lage overheadkosten, en een geglobaliseerde, verwesterde jonge generatie zorgen voor een onstuimige en succesvolle mix.’

https://prosyn.org/tzAt3iznl