davies84_CLAUDIO BRESCIANITT News AgencyAFP via Getty Images_jerome powell CLAUDIO BRESCIANI/TT News Agency/AFP via Getty Images

De groene lijnen van de centrale bankiers

LONDEN – De klimaatverandering is een grote uitdaging geworden voor de centrale banken. In hoeverre moeten hun monetaire beleid en hun benadering van het bankentoezicht erdoor worden beïnvloed?

Enerzijds zijn er steeds meer aanwijzingen dat de opwarming van de aarde, vooral door het effect ervan op de landbouw, inflatiedruk kan veroorzaken. En er zijn nog sterkere aanwijzingen dat de door de klimaatverandering veroorzaakte fysieke en transitierisico’s een grote invloed hebben en zullen blijven hebben op de waarde van financiële activa en financiële bedrijven, waar degenen die verantwoordelijk zijn voor de stabiliteit van het financiële stelsel niet omheen kunnen.

Aan de andere kant zijn beleidsmaatregelen om de energiekosten te verhogen en de emissies te verlagen enorm controversieel, vooral in de Verenigde Staten. Een proactieve aanpak zou de centrale bank in een politiek mijnenveld kunnen brengen, kwetsbaar voor aanvallen van beide kanten.

https://prosyn.org/3EpIyy2nl