De deal met Iran voor het thuispubliek

WASHINTON, DC – De initiële verklaringen van de Amerikaanse regering over de ‘eerste-stap overeenkomst over het atoomprogramma van Iran’ focussen vooral op de goede deal die de VS en het Westen gekregen hebben. Iran heeft afgesproken: om te stoppen met het verrijken van uranium tot boven de 5% zuiverheid, om zijn voorraad uranium die verrijkt is tot bijna 20% zuiverheid te neutraliseren, om te stoppen de voorraad 3,5% zuiver verrijkt uranium uit te bouwen, om af te zien van ‘volgende generatie centrifuges’, om zijn plutonium reactor te sluiten en om nieuwe uitgebreide inspecties van zijn nucleaire faciliteiten toe te staan. In ruil hiervoor krijgt Iran ‘beperkte, tijdelijke, doelgerichte en omkeerbare opheffing’ van internationale sancties.

De overeenkomst behelst alleen de komende zes maanden. Tijdens die zes maanden zullen beide kanten een allesomvattende slotovereenkomst proberen te bereiken. Voor nu blijft, zoals president Barack Obama zegt, vanuit het Amerikaanse gezichtspunt, de last bij Iran liggen ‘om de wereld te bewijzen dat zijn atoomprogramma exclusief voor vreedzame doeleinden is’.

Het op deze manier brengen van de zaak weerspiegelt de noodzaak om zelfs een beperkte, tijdelijke deal aan een sceptisch congres van de VS te verkopen. Het duidelijke ongenoegen van Israël over het gehele onderhandelingsproces, dat premier Benjamin Netanyahu de laatste drie maanden heeft benadrukt aan iedereen die het maar horen wil, weerklinkt luid onder de vele vrienden van Israël in het congres.

https://prosyn.org/cUcGQ73nl