nixonsaintil1_Adriana AdieNurPhoto via Getty Images_climate change tech farming Adriana Adie/NurPhoto via Getty Images

Klimaatrechtvaardigheid bevorderen met AI

NEW YORK – De klimaatverandering is ongetwijfeld de belangrijkste uitdaging van onze tijd, maar de gevolgen ervan zijn niet gelijk verdeeld. In zowel ontwikkelde als ontwikkelingslanden treft de achteruitgang van het milieu in buitenproportionele mate gemeenschappen die gemarginaliseerd zijn vanwege ras, etniciteit, religie en armoede. Vaker wel dan niet hebben deze gemeenschappen al te maken met systemische ongelijkheden zoals waterschaarste en een grotere blootstelling aan vervuiling en extreme weersomstandigheden – die allemaal worden verergerd door de klimaatcrisis.

Het is een realiteit waarmee ik goed bekend ben. Als kind had mijn familie een boerderij op Dominica, een kleine Caribische eilandstaat die elk jaar wordt bedreigd door orkanen. Eén tropische storm kan het elektriciteitsnet platleggen en hele oogsten wegvagen, waardoor lokale bestaansmiddelen vernietigd worden.

Volgens de Wereldbank worden jaarlijks zesentwintig miljoen mensen door klimaatgerelateerde rampen tot armoede gedreven. En omdat de armste mensen ter wereld voor hun levensonderhoud vaak afhankelijk zijn van de landbouw, een sector die sterk afhankelijk is van gunstige weersomstandigheden, hebben ze dringend toegang nodig tot technische, financiële en institutionele middelen om zich voor te bereiden en te reageren op steeds frequentere en intensere extreme weersomstandigheden.

https://prosyn.org/UNIamVUnl