bremmer27_ai iStock / Getty Images Plus

Wat wereldwijd AI-beleid moet doen

NEW YORK – Hoewel kunstmatige intelligentie ons al tientallen jaren stilletjes helpt en de vooruitgang de laatste jaren steeds sneller gaat, zal 2023 de geschiedenis in gaan als een ‘big bang’-moment. Met de komst van generatieve AI is de technologie doorgebroken in het populaire bewustzijn en geeft ze het publieke debat vorm, beïnvloedt ze investeringen en economische activiteiten, wakkert ze geopolitieke concurrentie aan en verandert ze allerlei menselijke activiteiten, van onderwijs tot gezondheidszorg en kunst. Elke week is er wel een nieuwe adembenemende ontwikkeling. AI gaat niet meer weg en de veranderingen gaan steeds sneller.

De beleidsvorming gaat bijna net zo snel, met de lancering van nieuwe toezichthoudende initiatieven en fora die proberen in te spelen op het moment. Maar hoewel de huidige inspanningen van de G7, de Europese Unie en de Verenigde Staten bemoedigend zijn, is geen van deze initiatieven universeel en vertegenwoordigt ze de wereldwijde gemeenschap. Doordat de ontwikkeling van AI wordt aangestuurd door een handvol CEO’s en marktspelers in slechts een paar landen, is de stem van de meerderheid, met name uit het Mondiale Zuiden, afwezig in de discussies over governance.

De unieke uitdagingen die AI met zich meebrengt vragen om een gecoördineerde mondiale benadering van governance, en slechts één instituut heeft de inclusieve legitimiteit die nodig is om zo’n antwoord te organiseren: de Verenigde Naties. We moeten AI-governance goed aanpakken als we het potentieel ervan willen benutten en de risico’s ervan willen beperken. Met dat in gedachten is het High-level Advisory Body on AI van de VN opgericht om analyses en aanbevelingen te doen om het wereldwijde tekort aan governance te adresseren. Het adviesorgaan bestaat uit een groep van 38 personen uit de hele wereld, met een diversiteit aan achtergronden op het gebied van geografische herkomst, sekse, discipline en leeftijd, en met expertise uit de sectoren van de overheid, het maatschappelijk middenveld, de private sector en de academische wereld.

https://prosyn.org/d4QVOXHnl