morawczynski1_GettyImages_bluemapofafrica Getty Images

De kansen voor Afrika in de gig-economie

TORONTO – De groei van digitale platforms in Afrika kan nieuwe mogelijkheden scheppen om de huidige kloof te overbruggen tussen formele werkgelegenheid en dikwijls onzekere informele werkgelegenheid. Overdraagbare rechten, die met een freelancer meegaan van de ene naar de andere werkplek, kunnen deze transitie naderbij brengen.

Er zijn al ongeveer driehonderd actieve digitale platforms in Afrika, die bijna vijf miljoen mensen werk bieden. Daartoe behoren e-commercebedrijf Jumia, dat is opgericht in Nigeria en nu in veertien landen over het hele continent actief is.

De opkomst van dergelijke platforms heeft het debat verhevigd over de teloorgang van het traditionele arbeidscontract en de hardnekkigheid van de wijdverbreide informele werkgelegenheid in Afrika. Deze verandering vergroot het risico op lagere lonen en werk van mindere kwaliteit. Het beperkt ook de toegang van werknemers tot cruciale rechten, zoals dat op ziekteverlof, een ziektekostenverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een door de werkgever betaalde pensioenvoorziening.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/wiDFRzBnl