rogoff235_Tom WilliamsCQ-Roll Call, Inc via Getty Images_chewtiktokcongress Tom Williams/CQ-Roll Call, Inc via Getty Images

TikTok-verbod luidt einde mondialisering in

MILAAN – Het spektakel van het Amerikaanse Congres dat op 23 maart de CEO van TikTok, Shou Zi Chew, ondervroeg, zou wel eens de geschiedenis kunnen ingaan als een keerpunt in de ontwikkeling van de mondialisering. Gedurende vijf uur van agressieve ondervragingen maakte Chew – die niet Chinees maar Singaporees is – indruk door het Chinese eigendom van zijn bedrijf te verdedigen tegenover de beperkte kennis van het Congres over de techwereld.

De regering-Biden ziet TikTok als een potentiële bedreiging voor de nationale veiligheid en wil dat het Chinese moederbedrijf ByteDance het platform verkoopt aan een Amerikaans bedrijf, op straffe van een mogelijk verbod. Chew stelt echter voor dat ByteDance meerderheidsaandeelhouder van TikTok blijft, maar dat de Amerikaanse activiteiten volledig worden uitgevoerd door de Texaanse techgigant Oracle, die alle Amerikaanse gebruikersgegevens op zijn servers opslaat en controleert hoe de algoritmen van TikTok inhoud aanbevelen. Ondertussen heeft de Chinese regering gezegd dat zij zich zou verzetten tegen een gedwongen verkoop.

Maar de kans dat Chews ‘Project Texas’ het Congres of president Joe Biden zal kunnen overtuigen lijkt klein. Amerikaanse wetgevers hebben weinig vertrouwen in de bedoelingen van de Chinese regering – en met reden. Al jaren vallen Chinese hackers, vermoedelijk door de staat gesponsord, meedogenloos de Amerikaanse overheid en in de VS gevestigde bedrijven aan, waarbij ze voor biljoenen dollars aan intellectueel eigendom buitmaken. Hoewel exacte cijfers moeilijk te achterhalen zijn, heeft de alomtegenwoordigheid van het Chinese hacken de alarmbellen doen rinkelen bij deskundigen wereldwijd, vooral in de ASEAN-landen.

https://prosyn.org/GHJTBErnl