sinn107_Sean GallupGetty Images_germanyenergycoal Sean Gallup/Getty Images

Is Duitsland weer ziek?

MÜNCHEN – Je kunt zeggen wat je wilt over de Russische president Vladimir Poetin, maar zijn oorlog tegen Oekraïne heeft de Europese ogen geopend voor enkele lang onderschatte waarheden. Een daarvan is dat zelfs na ruim zeventig jaar relatieve vrede op het continent het verwaarlozen van de militaire veiligheid grote gevaren met zich meebrengt. Een andere is dat de ʻgroene droomʼ van moderne economieën die uitsluitend draaien op hernieuwbare energiebronnen nog steeds buiten bereik ligt – en dat de betrouwbare toegang tot goedkope energiebronnen essentieel blijft.

De eerste waarheid openbaarde zich op grimmige wijze zodra de Russische troepen op 24 februari Oekraïne binnenvielen, maar de tweede waarheid is pas geleidelijk aan doorgedrongen tot het publieke bewustzijn. In feite hebben velen opgeroepen tot een embargo op de Europese invoer van Russisch gas, met het argument dat dit niet alleen het vermogen van Rusland om oorlog te voeren zou ondermijnen, maar ook de vooruitgang naar het groene Nirvana zou versnellen – en dat alles tegen minimale kosten voor Europa in termen van verloren gegaan bbp.

Een nieuwe studie ontmaskert dit argument als de fantasie die het is. Als de gastoevoer uit Rusland wordt stopgezet, zal Duitsland eenvoudigweg niet meer in staat zijn zijn driehonderd meest gasintensieve producten te produceren. In de studie wordt weliswaar opgemerkt dat deze producten door invoer kunnen worden vervangen. Maar deze beoordeling houdt geen rekening met de welvaartsverliezen die zouden ontstaan doordat Duitsland veel hogere prijzen voor deze producten zou moeten betalen – verliezen die in de hele economie zouden doorwerken.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/xzhXmCtnl