aslund70_ARUN SANKARAFP via Getty Images_indiarussiaoil Arun Sankar/AFP via Getty Images

Hoe vrienden te winnen en de oorlogsmachine van Rusland aan banden te leggen

STOCKHOLM – De westerse sancties tegen Rusland wegens zijn agressie tegen Oekraïne worden steeds strenger. De grootste onopgeloste zorg is de vraag hoe de olie-inkomsten van Rusland, die nu misschien al ruim de helft van zijn exportinkomsten uitmaken, kunnen worden verminderd. De beste methode is een prijsplafond voor olie, dat al wordt toegepast – zij het niet door de westerse landen.

Het oorspronkelijke idee was dat het Westen zou stoppen met het importeren van Russische olie. Maar omdat Rusland ruwweg elf procent van de wereldwijde olieproductie voor zijn rekening neemt, leidden de pogingen van het Westen om de olie-import uit Rusland te beperken tot scherpe prijsstijgingen op de wereldmarkt, waardoor Rusland meer kon verdienen aan zijn olie-export, hoewel het kleinere hoeveelheden leverde.

Sommige landen, met name India, China en Turkije, hebben hun olie-invoer uit Rusland opgevoerd. Maar zij hebben Rusland niet noodzakelijk veel geholpen, omdat zij deze olie tegen een grote korting hebben gekocht. Begin 2022 werd de Russische ruwe olie uit de Oeral verkocht tegen een kleine korting van één à twee dollar per vat, ten opzichte van de Europese Brent-norm. Sinds april schommelt deze korting echter tussen de 31 en 36 dollar per vat. Op 3 augustus bedroeg de prijs van ruwe olie uit de Oeral 76 dollar per vat.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/JNXjB4anl