Het probleem van JPMorgan in het groot

PARIJS – JPMorgan Chase heeft een slecht jaar achter de rug. Niet alleen rapporteerde de bank het eerste kwartaalverlies in meer dan tien jaar, ze stemde ook toe in een voorlopige deal om een boete van 13 miljard dollar te betalen als straf voor het verkopen van door slechte hypotheken ondersteunde effecten. Andere hoge legale en wettelijke kosten liggen op de loer. JPMorgan zal natuurlijk weer opkrabbelen, maar deze problemen hebben het debat over banken die ‘too big to fail’ zijn heropend.

In de Verenigde Staten hebben de beleidsmakers er voor gekozen om de ‘Volcker Rule’ (genaamd naar de voormalige voorzitter van de Federal Reserve Paul Volcker) op te nemen in de ‘Dodd-Frank Act’, waarmee de handel in eigendom door commerciële banken beperkt wordt, in plaats van het in enige vorm doen herleven van de ‘Glass-Steagall Act’ met haar scheiding van investeringsbanken en consumentenbanken. Maar senatoren Elizabeth Warren en John McCain, een krachtig duo, zijn terug in de ring. Zij beargumenteren dat recente gebeurtenissen hebben bewezen dat JPMorgan te groot is om goed bestuurd te worden, zelfs door CEO Jamie Dimon, wiens grootste critici hem zelfs niet beschuldigen van incompetentie.

Desalniettemin is het niet aannemelijk dat de Warren-McCain Bill snel uitgevoerd zal worden, ook al is het alleen maar omdat de regering van president Barack Obama in beslag genomen wordt door het open houden van de overheid en het betalen van haar rekeningen, terwijl overeenstemming door de twee partijen over welke dag van de week het is, laat staan over verdere financiële hervormingen, niet gegarandeerd kan worden. Maar de vraag wat te doen met grote, complexe en schijnbaar moeilijk te controleren banken die voordeel hebben van impliciete staatssteun blijft onbeantwoord.

https://prosyn.org/UClOJkanl