LHBT op de werkvloer

DAVOS – Toen Apple-CEO Tim Cook vorig jaar naar buiten bracht dat hij homoseksueel is werd ik overspoeld met e-mails en telefoontjes van directeurs over de hele wereld. Iedereen leek van mij, als ‘uit de kast’ leidinggevende bij Ernst & Young (EY), te willen weten wat ik dacht dat dit op wereldschaal voor de inclusie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) betekende. Apple staat tenslotte wel op de vijfde plaats van de Fortune 500 lijst van de grootste bedrijven ter wereld. Was het einde van het ‘roze plafond’ in zicht?

In zijn artikel in Businessweek beschrijft Cook hoe zijn homoseksualiteit hem beïnvloed heeft: ‘Ik ben er trots op dat ik homo ben en ik zie dit als een van de grootste geschenken die God mij gegeven heeft. Homo zijn heeft mij een dieper begrip van wat het betekent om in de minderheid te zijn gebracht en me zicht verschaft op de uitdagingen waar andere minderheden elke dag mee te maken hebben.’

Mijn eigen ervaring met ‘anders’ zijn heeft meerdere facetten. Net zoals Cook heeft het in de minderheid zijn mijn hang naar inclusief leiderschap gevormd. Anders dan Cook was ik, naast dat ik in de kast zat, een introverte vrouw, en mijn beleid neigde, in deze zwaar door extroverte mannen gedomineerde beroepsgroep, te verschillen van dat van mijn collega’s. Sinds mijn coming out in 2011 blijf ik in het openbaar dichter bij mezelf en ben ik authentieker naar anderen. Dit heeft een betere leider van me gemaakt. En het uit de kast zijn op leidinggevende positie bij een mondiale organisatie heeft mij een podium verschaft om mij openlijk over een hele reeks onderwerpen te spreken.

https://prosyn.org/o6xCzMPnl