stiglitz251_DON-EMMERTAFPGetty-Images_us-democracy

Kan de Amerikaanse democratie een comeback maken?

NEW YORK – De Verenigde Staten hebben zichzelf lange tijd beschouwd als een bastion van de democratie. Zij hebben overal ter wereld de democratie gepropageerd. Zij hebben, tegen grote offers, tijdens de Tweede Wereldoorlog gevochten voor de democratie en tegen het fascisme in Europa. Nu is die strijd op binnenlands terrein losgebarsten.

De geloofsbrieven van Amerika als democratie waren altijd al enigszins onvolmaakt. De Verenigde Staten zijn gesticht als een representatieve democratie, maar slechts een klein deel van hun inwoners – voornamelijk witte, mannelijke grondbezitters – mocht stemmen. Na de afschaffing van de slavernij hebben de witte mensen uit het zuiden van de VS bijna een eeuw lang hun best gedaan om te voorkomen dat Afrikaans-Amerikanen konden stemmen, door bijvoorbeeld gebruik te maken van speciale belastingen en alfabetiseringseisen, om het stemmen onbereikbaar te maken voor de armen. Hun stemrecht werd pas bijna een halve eeuw ná de toekenning van het stemrecht aan vrouwen in 1920 gegarandeerd.

Democratieën proberen terecht de overheersing door meerderheden in te perken, wat de reden is dat zij bepaalde fundamentele rechten hoog houden die niet kunnen worden geloochend. Maar in de VS is dit op z'n kop gezet. De minderheid domineert nu de meerderheid en heeft weinig oog voor haar politieke en economische rechten. Een meerderheid van de Amerikanen wil controle op vuurwapens, een stijging van het minimumloon, gegarandeerde toegang tot een ziektekostenverzekering en beter toezicht op de banken die de crisis van 2008 hebben veroorzaakt.

https://prosyn.org/tof8H0cnl