op_navalny1_MAXIM ZMEYEVAFP via Getty Images_alexei navalny Maxim Zmeyev/AFP via Getty Images

Insider Interview

De Novisjok-archipel

BERLIJN/MOSKOU – De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is hoofd van de Anti-Corruption Foundation in Moskou. In augustus werd hij vanuit Siberië overgebracht naar Berlijn om behandeld te worden aan een ernstige ziekte. Artsen en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens zouden later bevestigen dat die was veroorzaakt door het zenuwgas Novisjok. Navalny, die aan het herstellen is, sprak onlangs met Tichon Dzjadko, hoofdredacteur van Dozhd TV, Ruslands enige resterende onafhankelijke tv-zender.

Wat het Westen zou kunnen doen

Tichon Dzjadko: De Europese Unie heeft onlangs gestemd voor sancties tegen zes Russische burgers en één entiteit in verband met uw vergiftiging in augustus. De getroffenen zijn vertegenwoordigers van de presidentiële entourage, de speciale diensten en de instellingen waar Novisjok zou zijn vervaardigd. Denkt u dat deze sancties toereikend zijn?

Aleksej Navalny: Ik ben vooral geïnteresseerd in wat er in Rusland gebeurt; de reactie van Europa is in dit verband van secundaire zorg. Ik begrijp dat de verontwaardiging in veel landen niet per se met mij te maken heeft. Ze maken zich meer zorgen over het gebruik van een chemisch wapen. Niemand houdt van chemische wapens. Wat ik wil is een onderzoek op Russisch grondgebied – of op zʼn minst de schijn van een onderzoek. Wat nu gebeurt lijkt er opnieuw op te duiden dat niemand in ons land op gerechtigheid kan rekenen.

Wat sancties of zwarte lijsten aangaat, is mijn positie altijd geweest dat als ontwikkelde landen Rusland en zijn burgers en zichzelf willen helpen, ze een dam moeten opwerpen tegen het criminele geld dat Rusland verlaat. Je hebt die negen mensen niet nodig – de mensen die Novisjok hebben uitgevonden of het als een wapen hebben gebruikt – om deze geldstroom te blokkeren; geld dat is gestolen van onze burgers.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/C8RfBqenl