Hoe jihadistisch terrorisme te bestrijden

37

NEW YORK – Open maatschappijen zijn altijd in gevaar. Dit geldt momenteel in het bijzonder voor Amerika en Europa, als resultaat van de terroristische aanslagen in Parijs en elders en de manier waarop ze (vooral Frankrijk) hierop hebben gereageerd.

Jihadistische terroristen, zoals Islamitische Staat (ISIS) en Al-Qaeda hebben de achilleshiel van onze Westerse maatschappij gevonden: de angst voor de dood. Met gruwelijke aanslagen en macabere video’s stoken de publicisten van ISIS deze angst op en leggen deze onder een vergrootglas, wat anderszins verstandige mensen in tot nog toe open maatschappijen ertoe drijft de rede vaarwel te zeggen.

Hersenonderzoekers hebben ontdekt dat emotie een essentieel onderdeel is van de menselijke rede. Deze ontdekking verklaart waarom jihadistisch terrorisme zo een krachtige bedreiging voor onze maatschappij vormt: doodsangst zorgt ervoor dat wij en onze leiders irrationeel gaan denken en vervolgens handelen.

De hersenwetenschap bevestigt alleen maar wat de ervaring ons al lang leert: als we vrezen voor ons leven nemen emoties onze gedachten en acties over en wordt het voor ons moeilijk om rationele afwegingen te maken. Angst activeert een ouder, primitiever gedeelte van het brein dan hetgeen dat de abstracte waarden en principes van een open maatschappij formuleert en voedt.