munangatire1_JEKESAI NJIKIZANAAFP via Getty Images_zimbabwe food shortage Jesekai Njikizana/AFP/Getty Images

De milieugevolgen van politieke onderdrukking

HARARE – Zimbabwe was ooit de rijzende ster van Afrika. Het land, dat zich kon beroemen op robuust menselijk kapitaal, een aanzienlijke rijkdom aan natuurlijke hulpbronnen en een moderne infrastructuur, was op het continent de toonaangevende producent van gewassen als maïs, tarwe en sojabonen. Dankzij de agrarische export verkreeg het de bijnaam ʻde broodmand van Afrika.ʼ Hoe ver is het land gevallen!

Vandaag de dag kan Zimbabwe zijn eigen volk nog nauwelijks voeden, laat staan de rest van het continent. Volgens het Wereldvoedselprogramma hebben zoʼn 8,6 miljoen inwoners van Zimbabwe hulp nodig, en zal de acute ondervoeding in 2020 naar verwachting met 15 procent toenemen, nog verscherpt door de impact van de COVID-19-pandemie. Bovendien slaagt de overheid er niet in fundamentele diensten aan te bieden als veilig drinkwater, gezondheidszorg, adequate huisvesting en onderwijs.

Zimbabwe ondergaat ook een van de zwaarste economische crises uit zijn geschiedenis – en de tweede in iets meer dan een decennium. Het land heeft nu te kampen met hollende inflatie, ernstige stroomstoringen en stijgende werkloosheid. Zoʼn 90 procent van de inwoners van Zimbabwe tracht nu in het levensonderhoud te voorzien in de informele sector.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/0aOHIYHnl