benami199_BULENT KILICAFP via Getty Images_ukraine BULENT KILIC/AFP via Getty Images

Fred krever «forræderi»

TEL AVIV – I 1795 skrev den tyske filosofen Immanuel Kant at evig fred enten kunne komme som følge av diplomati eller gjennom en «utryddelseskrig» der alle utsletter alle og etterlater «menneskehetens enorme gravplass». Opp gjennom historien har menneskeheten gjerne foretrukket det siste, i det minste frem til krigens ødeleggelser har tvunget de krigførende statene til å komme til et forlik. Og selv da måtte det modig lederskap til for å få slutt på blodsutgytelsene.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er unektelig en modig leder i krig. Men Zelenskyj er også fanget av sine egne politiske omstendigheter. I møte med en nådeløs invasjonshær, avhenger hans politiske (og muligens fysiske) liv av at han holder fast ved målet om et totalt russisk nederlag.

Men når det gjelder overgangen fra krig til fred, er folkeopinionen ofte mer krigersk enn de politiske lederne. Patriotiske kriger, som Ukrainas, virker gjerne samlende på et land. Men dersom man forsøker å finne frem til en ufullkommen fred, virker dette gjerne splittende og blir ofte sett på som en form for forræderi.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/DqpDSRinb