Russia victory parade tanks Dai Tianfang/ZumaPress

Poetins potsierlijke parade

NEW YORK – De meiparade in Moskou van dit jaar ter viering van de 70e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog belooft de grootste te worden sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie. Zo'n 16000 soldaten, 200 pantserwagens en 150 vliegtuigen en helikopters zullen over het Rode Plein heen lopen, rijden en vliegen. Het zal een tafereel zijn dat Sovjet-leiders als Leonid Breznjev en Nikita Choestjov bekend zou zijn voorgekomen, de eregroet brengend bovenop het mausoleum van Lenin.

Toch zullen er, ook al kwamen de Russische bondgenoten tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Europa en Noord-Amerika, geen westerse leiders aanwezig zijn bij deze herdenking – een gevolg van de afkeuring door het Westen van Poetins invasie van Oekraïne en zijn annexatie van de Krim. In plaats daarvan zullen tot de hooggeplaatste gasten van de Russische president Poetin de leiders van China, India en Noord-Korea behoren. Daarmee wordt beklemtoond hoe weinig vrienden Rusland tegenwoordig heeft.

Het surrealistische karakter van de bijeenkomst weerspiegelt de steeds bizarder wordende aard van het regime van Poetin. Het vandaag de dag naar Rusland kijken is als het gadeslaan van het jongste product van de filmserie X-Men, “Days of Future Past.” Net zoals de X-Men in die film hun krachten bundelen met hun jongere evenbeelden om de toekomst van de mensheid veilig te stellen, zo grijpt het huidige Kremlin terug op het Russische Sovjet-verleden, in wat het ziet als een contemporaine strijd voor de overleving van het land.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/MRpMtiPnl