Protesters holds placards during a rally against corruption and to pay tribute to murdered Slovak journalist Jan Kuciak JOE KLAMAR/AFP/Getty Images

Hoe de persvrijheid wordt gewonnen

ACCRA – Ieder jaar nemen nieuwsproducenten en -consumenten op 3 mei – World Press Freedom Day – de tijd om na te denken over de toestand van de mondiale media. Dit jaar zijn journalisten en overheidsfunctionarissen bijeengekomen in Ghana voor de 25e verjaardag van het evenement, en is de aandacht uitgegaan naar de talloze vormen van druk en uitdagingen waarmee journalisten zich wereldwijd geconfronteerd zien, en naar de manier waarop officiële, door de staat gesteunde vijandigheid jegens de pers de democratie bedreigt.

Maar deze zorgen, ook al zijn ze beslist geldig, vertellen niet het hele verhaal. Er zijn ook tekenen van journalistieke weerbaarheid. Dus laten we, in plaats van ons uitsluitend te concentreren op de obstakels waarmee journalisten over de hele wereld worden geconfronteerd, de derde mei gebruiken om de vele redenen voor optimisme te benoemen.

Om te beginnen: hoewel geen enkele mediamarkt immuun is voor de afbrokkeling van de persvrijheid, is verzet wel degelijk mogelijk. Recente gebeurtenissen in Europa zijn daar illustratief voor. In Slowakije heeft de publieke verontwaardiging over de politiek gemotiveerde dubbele moord op een onderzoeksjournalist, Ján Kuciak, en zijn verloofde, Martina Kušnírová, premier Robert Fico gedwongen af te treden, en zijn opvolger, Peter Pellegrini, tot het beoefenen van een koorddansact op het gebied van de PR.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/FpMbbUinl