A woman rides a bicycles in Ouagadougou SIA KAMBOU/AFP/Getty Images

Hoe kunnen we de gendergelijkheid in de ontwikkelingslanden bevorderen?

WASHINGTON, DC – Op 8 maart zal de wereld Internationale Vrouwendag vieren, een jaarlijkse gelegenheid om ons opnieuw aan de gendergelijkheid te verplichten. De viering van dit jaar komt op een belangrijk moment voor de vrouwenrechten, nu mondiale bewegingen als #MeToo en #TimesUp opnieuw de aandacht vestigen op discriminatoire praktijken waarmee vrouwen in hun sociale en professionele leven geconfronteerd worden.

The Year Ahead 2018

The world’s leading thinkers and policymakers examine what’s come apart in the past year, and anticipate what will define the year ahead.

Order now

Maar terwijl vrouwen in de ontwikkelde wereld grote gevechten leveren in de strijd tegen gendervooroordelen, blijven vrouwen en meisjes in de ontwikkelingslanden hun aandacht schenken aan kleinere overwinningen. Op deze Internationale Vrouwendag mogen we niet vergeten dat armoede, honger, huiselijk geweld en discriminatie endemische obstakels blijven voor de gendergelijkheid.

Ik heb vijftien jaar lang gender en ontwikkeling in het Mondiale Zuiden bestudeerd. Mijn onderzoek, dat bestond uit duizenden interviews met vrouwen, van India tot Burkina Faso, concentreerde zich op één vraag: hoe kan de internationale gemeenschap het welzijn van 's werelds armste vrouwen verbeteren? Het antwoord blijkt te zijn dat je ze moet helpen te doen wat zij al uit zichzelf doen.

Een van de meest effectieve manieren om vrouwen waar dan ook handelingsmacht te geven, vooral in de ontwikkelingslanden, is het bevorderen van hun financiële onafhankelijkheid. Op veel gebieden houdt dat het ondersteunen in van “informele spaargroepen” – netwerken van gelijkgestemde vrouwen, die geld deponeren op een gedeelde spaarrekening. Dit geld kan dan worden opgenomen om van alles en nog wat mee te financieren, zoals kleine bedrijfsonkosten, schoolgeld of gezondheidszorgkosten.

Dit soort in de gemeenschap verankerde spaargroepen – waarvan er alleen al in Azië en Afrika miljoenen zijn – veranderen iedere dag levens. Ik ben ooit een vrouw uit Burkina Faso tegengekomen wier zoon zijn leven te danken heeft aan de financiële middelen van zo'n spaarnetwerk. Op een avond, toen de jongen een vreselijke diarree-aanval kreeg, belde zijn moeder een taxi om hem naar de dichtstbijzijnde kliniek te brengen. Maar taxi's moeten net als ambulances vooruit betaald worden, en de vrouw had geen geld. Gelukkig kon een buurvrouw die lid was van een gezondheidszorg-spaargroep bijspringen en de rit betalen. Die onmiddellijke toegang tot geld heeft zeer waarschijnlijk het leven van die jongen gered.

De meeste leningen van spaargroepen zijn net zo klein. In Benin is de gemiddelde omvang van een lening in één groep bijvoorbeeld slechts $9. Maar in een land waar het gemiddelde jaarlijkse inkomen nog geen $800 bedraagt, kunnen kleine bedragen een groot verschil maken.

Helaas schalen veel spaargroepen, hoe belangrijk zij ook zijn, nog niet op; de meeste opereren geïsoleerd van officiële diensten, wat hun effectiviteit verzwakt. Vrouwen in arme gemeenschappen moeten op elkaar kunnen vertrouwen, maar hebben ook behoefte aan toegang tot de overheid en internationale agentschappen als zij ooit aan de honger en armoede willen ontsnappen. Dat is de reden dat mijn organisatie, de Grameen Foundation, digitale technologie en mobiele telefoons gebruikt om spaargroepen en andere dienstverleners op elkaar aan te sluiten.

Een van onze grootste projecten bevindt zich in Burkina Faso, een wanhopig arm land in West-Afrika, waar naar schatting 55% van de bevolking minstens een deel van het jaar niet zeker is van voedsel. Sinds 1993 hebben we met ruim 73.000 vrouwen gewerkt in bijna 3300 spaargroepen, en hebben we diensten rechtstreeks bij de vrouwen gebracht die ze nodig hebben. Onze gemiddelde deelnemer is veertig jaar oud, ongeletterd, en verdient slechts $7 per week met de verkoop van producten als sesamzaad en pinda's. Toen we met het programma begonnen, zei slechts ongeveer de helft van de vrouwen met wie we hebben gewerkt dat ze zich thuis veilig voelden; velen waren bang voor hun mannen.

Vandaag de dag zijn deze gevoelens langzaam aan het veranderen. Door als brug te dienen tussen informele spaargroepen en banken, gezondheidscentra, scholen en agrarische hulpdiensten helpen we vrouwen betere beslissingen te nemen over voedselgebruik, voedingspatronen en uitgaven. Ons doel is de verlaging van het armoedecijfer door de versterking van hun vaardigheid om bezittingen te beheren, waardoor vrouwen een grotere stem krijgen in hun gemeenschappen. De “gender-dialoogsessies” die wij organiseren versterken eveneens de familiebanden.

Tijdens elk van mijn bezoeken “in het veld” ben ik verbaasd geweest om te zien hoe deze inspanningen de levens van vrouwen veranderen. Op een recente reis kwam ik Rasmata tegen, een jonge moeder die tegen me zei dat zij er dankzij het veiligheidsnet van haar spaargroep in was geslaagd haar gezin te onderhouden, ondanks de emigratie van haar man naar het buitenland, het recente overlijden van haar vader, en een aanhoudende droogte. Ze was haar inkomen aan het diversifiëren, haar financiën aan het beheren, en zelfs klimaatvriendelijke landbouwtechnieken aan het adopteren. Het beste deel was dat zij zichzelf beschreef als een “hardwerkende, respectvolle, rigoureuze en ambitieuze vrouw.”

Dat zijn de bijvoeglijke naamwoorden waarmee vrouwen overal ter wereld, ongeacht hun financiële situatie of educatie, zich zouden moeten kunnen omschrijven. Dus deze week, nu de wereld de ongelooflijke vooruitgang viert die vrouwen hebben geboekt op hun lange mars naar gelijkheid, zal ik denken aan vrouwen als Rasmata, die zoveel hebben bereikt, ondanks dat ze zo weinig hebben.

Vertaling: Menno Grootveld

http://prosyn.org/ZYCfFZ9/nl;

Handpicked to read next